25% bolji rezultati turističkog prometa za devet mjeseci

Zaključno s datumom 30. rujna 2017. godine premašen je ukupno planirani broj noćenja za ovu godinu i cjelogodišnji ostvareni broj noćenja za 2016. godinu.
Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista e-Visitor, u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2017. godine na području Turističke zajednice Grada Otočca zabilježio je ukupno 35.419 dolazaka turista koji su ostvarili 43.254 noćenja, što u odnosu na ostvareni turistički promet u istom razdoblju prošle godine znači 45% više dolazaka i 25% više ostvarenih noćenja.
Domaći gosti ostvarili su ukupno 2.735 noćenja što je 38% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Strani gosti ostvarili su 40.519 noćenja što je 25% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prosječna dužina boravka stranih i domaćih gostiju iznosi 2 dana.

Analizirajući strukturu gostiju po tipu smještaja vidimo da je najviše dolazaka i noćenja turista ostvareno u hotelskom smještaju i to 43% više dolazaka i 39% više noćenja. Najveći broj noćenja ostvario je hotel Mirni kutak koji bilježi povećanje od gotovo 97% više dolazaka i 85% više noćenja. Slijedi Hotel Park exclusive sa 18% više dolazaka i 16% više noćenja. Hotel Zvonimir ostvario je 24% više dolazaka i 18% više noćenja. Hotel Gacka ostvario je 8% manje dolazaka i 30% više noćenja.
Turističko informativni centar smješten na Trgu Dražena Bobinca u centru grada otvoren je sredinom travnja i zatvoren krajem rujna . Podijeljene su velike količine promidžbenog materijala budući da je na najfrekventnijem mjestu što se tiče koncentracije turista.

Smještajni kapaciteti u privatnom smještaju ponovo su povećani te se na dan 30. rujna 2017. bilježi 74 registriranih privatnih iznajmljivača, dok se u 2016. godini taj broj kreće oko 67 iznajmljivača što je 10% više u odnosu na 2016. godinu.
Ukupni kapacitet iznosi 180 soba i 470 kreveta u privatnom smještaju što je33% povećanje u odnosu na 2016 godinu, kada je u istom periodu bilo 135 soba i 354 kreveta.

Prema evidenciji turističke zajednice, 1996. godine evidentirana su dva iznajmljivača sa koja su ostvarila 12 noćenja za cijelu godinu, kapacitetom 8 kreveta. Već u 1997. godini broj iznajmljivača je porastao na sedam sa ukupno 44 raspoloživa kreveta. Tijekom godina broj iznajmljivača je u stalnom porastu i ostvaruje značajan broj noćenja. Najveći broj noćenja ostvarivali su ribolovci kada je bio trend zadržavanja gostiju i do osam dana. S godinama je taj trend u opadanju, a današnji gosti su sve više fokusirani na aktivni turizam.
Prometna povezanost učinila je ovo područje brzo dostupnim pa se domaći gosti manje zadržavaju, odnosno nemaju potrebu noćenja kao nekada.
Ukupno do 30. rujna 2017. godine privatni smještaj bilježi 180 soba i 470 kreveta.

Po organizaciji dolaska vidljivo je da strani turisti dolaze najvećim dijelom preko agencija, dok domaći turisti još uvijek najvećim dijelom dolaze individualno, Imajući u vidu dolaske turista, turistička zajednica tijekom cijele godine provodi marketinške aktivnosti oglašavanja u domaćim stručnim časopisima, ali i na društvenim mrežama dostupnim sve većem broju korisnika.

newsletter

 

Primajte svakodnevne novosti i obavijesti putem email-a.

 

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA