Ribolov na Gacki

Ribolov na Gacki

Ljepotica Gacka s pritocima duga 61 km neočekivano tiho izvire ispod Godače i Venca u Sincu. Nakon izlaska iz krškog podzemlja već nakon pedesetak metara pokazuje svoju živahnost i razigranost rušeći se u malim slapovima tvoreći riječnu maticu ili pritoke. Lijeno dalje vijuga ravnicom do Karlova kanala kod Otočca, iza kojega se spaja s rijekom Likom.

Iako je po svim svojim osobinama krška rijeka, Gacka je izuzetno spora i mirnog toka i ujednačene količine vode. Osim ujednačene izdašnosti izvora, Gacka je poznata i po stalnosti i malenim razlikama temperature. Prosječna godišnja temperatura iznosi 9,4°C (zimi 7,9°C, ljeti 10,8°C) što izuzetno pogoduje ribama iz porodice salmonida. Vode su rijeke Gacke bogate kisikom (p,1 do 13,5 mg/l), čak prezasićene, a po kemijskom sastavu blago alkalna, te prilično tvrda i obiluje kalcijevim solima.

Flora i fauna rijeke Gacke vrlo je bogata. Vodeno je raslinje bujno zbog povoljne temperature vode, ugodnog kemijskog sastava, muljevita dna, od mahovina, algi do stabljikastog bilja.

Od ribljih vrsta, Gacka je u svijetu poznata po potočnoj pastrvi (Salmo trutta) koja je meka strastvenih ribiča. Zbog obilja hrane potočna pastrva u Gackoj raste 5 do 7 puta brže nego u bilo kojoj drugoj pastrvskoj vodi na svijetu. Zato kapitalni primjerci gackine potočne pastrve nerijetko narastu i do 5 kg. Ribolovna sezona na rijeci Gackoj počinje 1. ožujka i završava 31. listopada.

Rijeka Gacka za žitelje Gackog polja predstavlja život. Osim što koriste njezinu vodu za piće (rijeka Gacka je u Europi po kvaliteti druga voda za piće), love ribu, kose vodeno bilje za stoku, na izvorim (u Sincu i Lešću) i slapovima (u Švici) sagradili su brojne mlinice za mljevenje žita, pilane, stupe za stupanje domaćeg sukna i koševe za valjanje biljaca i suknenih deka. Mlinice na Gackoj u Sincu posebna su atraktivnost kao ostatak tradicijskog graditeljstva na vodi i starih obrta. U Sincu je sačuvana stupa za stupanje sukna i jedna je od rijetkih primjeraka u Hrvatskoj, koja je još u funkciji.

Treba vidjeti mlinice u Sincu, osjetiti miris svježe mljevenog brašna, čuti klopotanje mlinskog kamena i huku bistre vode koja se ruši na pogonski kotač, te uživati na čistom zraku.

Režim ribolova

Glavni tok rijeke Gacke podijeljen je na revire A, B i C.
U revir A spada tok rijeke Gacke od izvora Tonković vrilo do Stanišić (Rogić) mosta uključujući i Sinačku pučinu od brane ribnjak do utoka u rijeku Gacku. Dozvoljen je ribolov samo na muhu. U ovom reviru predviđen je ribolov CATCH AND RELEASE od crkve sv.Franje nizvodno do 3.mosta (Toncin most).

Zona od potoka Knjapovac do Tonković vrila je rezervat i zabranjen je ribolov. U revir B spada tok rijeke Gacke od Stanišić mosta do utoka rijeke Gacke u tunel Poljica. Dozvoljen je ribolov na muhu i bilo koji umjetni mamac. U revir C spada Švičko jezero i jezero Gusić polje. Dozvoljen je ribolov bilo kojim umjetnim mamcem.

Nije dozvoljeno koristiti utege i plovke pri ribolovu umjetnom muhom.

Informacije:

GACKA d.o.o. za komunalne djelatnosti, zaštitu, gospodarenje rijekom Gackom i turistička agencija
Bartola Kašića 5a
53220 Otočac
Tel. 053/771-449. fax:053/746-175
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.gacka.hr

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA