Križni put

Petnaest postaja križnoga puta postavljenih na obronku Fortice u Otočcu doprinos je ne samo religijskim sadržajima u ovom gradu , već za svakog posjetitelja predstavlja i osebujan umjetnički doživljaj.

Nastojanja Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke i Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Otočac, da revitaliziraju spomeničku baštinu na području Gacke i grada Otočca, sretnu su afirmaciju dosegnula višegodišnjim djelovanjem Međunarodne kiparske kolonije Gacka. Članovi ove kolonije raznih generacija i umjetničkih izričaja, prvi puta okupljeni 2005. godine pod vodstvom Šime Vidulina, stvarali su svoja djela nadahnuti baštinom i krajolikom sredine.

Otočka kiparska Kalvarija počinje u podnožju Fortice kompozicijom Presveto Trojstvo. Nastavlja se dalje sa petnaest kamenih stela, koje su postavljene od podnožja Fortice do kapelice Majke Božje Žalosne koja se nalazi gotovo pri samom vrhu brijega, oplemenjuje postojeću vizuru ovog prostora, vraćajući mu već pomalo zaboravljenu memoriju Kalvarije, kako je vjernički puk nazivao drugim imenom ovaj brežuljak.


Petnaest reljefa oblikovanih u bijelom istarskom kamenu vapnencu, veoma jednostavno, jezikom koji je razumljiv svakom gledatelju priča priču, koja počinje poniženjem i mukom, a završava slavom i uskrsnućem. Autori su maksimalno pojednostavili prikaze svodeći ih na bitno nastojeći istaći ono najvažnije.


Kapelica Gospe Žalosne

Pravo vrijeme gradnje ove kapelice teško je odrediti. Zabilježena je činjenica da ju je senjski biskup Pohmajević posvetio 1725., iako je očito da je kapelica nešto starija. Primjer je to oktogonalne nadsvođene građevine, jedinstvene po svom obliku od sjevernog Primorja pa sve do Splita.

Naime, prostor ispod Fortice od starine nosi naziv Biškupljak (očito stari posjed senjskih, a kasnije i otočkih biskupa), postoji još uvijek stojeća prastara kuća neposredno ispod kapelice koju narod zove biskupija (vjerojatno se radi o ljetnoj rezidenciji senjskih biskupa).

Kalvarija završava velikim kamenim križem sa hrvatskim ornamentalnim obilježjima, te je tako vraćena uloga i značaj Fortice/Kalvarije ne samo mještanima već svakom dobronamjernom gostu.