15 EKO ETNO GACKA 2018

Aktivni odmor

kajak uvodna gore 1

1. "PUT VODE I KRŠA " - Otkrijte biciklom Gacku i Velebit

2. Razgledavanje i branje jagoda

3. Planinarski put Marković rudine

4. PAINTBALL - Ranč Munja, Lipovlje

5. Birdwatching

6. RENT -A-KAJAK / RENT-A-BIKE - Velebit aktivnosti d.o.o.

7. RENT A KANU


 

 

1." PUT VODE I KRŠA - Otkrijte biciklom Gacku i Velebit"

BICIKLISTIČKI KLUB BARKAN -OTOČAC

KRALJA ZVONIMIRA 34, 53 220 OTOČAC

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ; http://barkanbike.wordpress.com

KRŠ I BAŠTINA

Krš je rijedak svjetski geološki fenomen vapnenačkog stijenja, izbrazdana kišama, ledom i toplinom, pun pukotina , pećina i jama, pogodan za brojne florističke i faunske endeme; što škrtije tlo - to veća biološka raznolikost.

A krškima poljima, kakvo je Gacko, tek tu i tamo ravninu polja nadvisuju stožasta brda čvršće građe, poput Prozorine, Velikog i Malog Vitla, Umca ili Uma.

Čovjeku je vapnenac pogodan za oblikovanje, klesao je on svoje božanstvo-boga Mitru na Rajanovu griču ili na Kraljevu stolcu još u 2 st. Vadioje kamene blokove podno Velikog Vitla, sagradivši cijeli grad- rimski Arupium.  Priklonivši se kršćanstvu, od istoga kamena sagradio je crkvu Presvetog Trojstva u Otočcu, Sv. Ilije u Sincu, kapelu sv. Frane Paulskoga u Vrilu, crkvu sv. Ivana Krstitelja u Švici, pored mnogo drugih.

PRIRODA - FENOMEN KRŠA

Nigdje ljepoten vode ne dolazi toliko do izražaja kao u kršu. Izvori, slapovi, estavele , periodična i stalna jezera, poplave i suše - sve je u bezvodnu kršu moguće.A rijeka Gacka je pravo čuđenje u svijetu, po mnogo čemu. Njeno lijeno menadriranje Gackim poljem , spori tok ili dubina prije bi pristajala kakvoj ravnici dubokih i teških slojeva nepropusna tla. A ona teče na pravoj čipki krša.

Rijeka Gacka tiho izvire na Tonkovićevu i Majerovu vrilu. Njena vrila su pravilna mala jezera, tek prelijevanje vode slapom daje naslutiti izvore. Izvire ona još u tridesetak manjih izvora, smještenih ispod planinska okvira okolnih pobrđa.

ŽIVOT NA KRŠU

Voda u kršu oduvijek je određivala kvalitetu života ljudi. Krš bogat vodom privlačio je ljude jednakom snagom od prapovijesti pa do suvremenosti. Tome zovu krša i vode nisu odoljeli ni Japodi, sagradivši svoje gradine na uzvišenjima nižih brdašca , razvivši iznimnu kulturu od 8. st.pr.K. pa do dolaska Rimljana.

Nisu tome odoljeli ni Gačani gusto naselivši obale rijeke Gacke, živeći uz rijeku , na rijeci i za rijeku. Na vrilima su gradili od davnina "malenice" - vodene mlinove . I danas se ističe Majerov mlin na istoimenu vrilu, očuvan i obnovljen kao tradicijska baština na vodi.

Krš regije Gacke obiluje podzemnim vodama pa narod gradi zdence, jedan takav u stavu tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava sagradi u Sincu.

A plav, to praiskonsko polovilo izdubljeno iz trupca, služilo je za košenje rese , tih podvodnih livada u rijeci, za prijevoz ili čistu dokolicu, izgubivši  u suvremenosti svoju prvotnu namjenu i zadobivši novu - turističku.

Biciklističke staze:

1. BARKANOVA STAZA (15,7 km) bikemap.net

2. STAZA TRI JEZERA (6 km)

3. STAZA DABARSKOG BREVIJARA (36,5 km)

4. STAZA URSA MAJOR (34 km)

5. STAZA HAJDUČKE DRAGE (52 km)

6. STAZA JURJEVE STIJENE (42,4 km)

BARKAN RENT A - BIKE :

UVJETI IZNAJMLJIVANJA BICIKLISTIČKE OPREME

1. BK Barkan-Otočac ne iznajmljuje biciklističku opremu osobama za koje je vidljivo da su pod utjecajem alkohola.
2. BK Barkan-Otočac iznajmljuje biciklističku opremu maloljetnoj osobi (do 15 godina starosti) jedino ukoliko je u pratnji starije osobe.
3. BK Barkan-Otočac obvezuje se korisniku iznajmiti tehnički ispravan i prije vožnje pregledan bicikl, te upoznati korisnika s uvjetima iznajmljivanja opreme.
4. BK Barkan-Otočac odriče se odgovornosti za eventualne ozljede do kojih može doći tijekom vožnje, tj. vozači voze na vlastitu odgovornost.  
5. BK Barkan-Otočac ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama.  
6. Korisnik je dužan prilikom iznajmljivanja dati neki identifikacijski dokument (osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola), koji se zadržava u rent-a-bike točki do povrata opreme. BK Barkan-Otočac na zahtjev korisnika može izdati potvrdu da se njegov identifikacijski dokument nalazi pohranjen u prostoru rent-a-bike točke.
7. Korisnik je dužan nadoknaditi štetu nastalu tijekom vožnje u visini 50% maloprodajne cijene oštećene opreme, prema važećem cjeniku.
8. Korisnik svojim potpisom potvrđuje primitak tehnički ispravne opreme i prihvaća naše uvjete oslobođenja od odgovornosti.

cjenikrenta 

Svima preporučamo nošenje zaštitne kacige,

a za djecu je obavezna!

Zabranjeno je bacanje otpadaka u okoliš!

Ujedno za Vašu informaciju dostavljamo podatke o našim licenciranim bike vodičima:

Damir Cvitković, mob: 098/497-416
Marijan Marić, mob. 095/9124-148
Hrvoje Mudrovčić, mob.099/8199-282
Karlo Oršanić, mob. 098/600-3402. RAZLEDAVANJE I BRANJE JAGODA PO EKO NAČELIMA

- krajem svibnja i početkom lipnja

 

Sve informacije na : OPG BABIĆ MB: 37366

broj EKO upisnika 1938

Ličko Lešće 290

Otocac, Croatia

Telefon:053-787-115 / 098-843-010

E-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


 

3. PLANINARSKI PUT MARKOVIĆ RUDINE

obavijesni pano kod matasi mosta

OPIS PLANINARSKOG PUTA MARKOVIĆ RUDINE

Na vrh Marković rudina možemo se popeti sa tri strane (puta).Putevi su označeni rednim brojem 1-3 i sastaju se kod ?MRAMORA?,a odvojci na pojedine vrhove te obilaznice red.br 4-7 .

Plan.put M.rud.br.1:

PRILAZ IZ ZAGREBA,SPLITA I SENJA

-sa autoceste Zagreb-Split izaći na izlazu Otočac , nastaviti  magistralom Senj-Otočac-Gospić . Kroz Otočac nakon 10 km do  početka Čovića prvi ulaz d., kroz selo 1,5 km ravno do Čovići mosta br.3 (parkiralište prije mosta).

PRILAZ IZ GOSPIĆA I PLITVIČKIH JEZERA

-magistralnom cestom ravno preko Čovići rotora br 2 . Iz pravca Plitvica d. prema Otočcu do kraja Čovića skrenuti u zadnju ulicu l.,pa ravno nakon 1,5 km do parkirališta na mostu br.3.

- više informacija o planinarskoj stazi u Uredu TZG Otočca.


 

4. PAINTBALL

munjaa

 

U srcu Hrvatske, pod obroncima Velebita u malom pitomom Crnom Jezeru nadomak Otočca mnogi su prepoznali idealno mjesto za odmor, rekreaciju i druženje.

E-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ; 098/481-341 ; 095/528-33 33

Nove cijene: 100 kuglica, puška, maska, odora = 80 kn

Dodatnih 50 kuglica= 50 kn


5. BIRDWATCHING

birding 1 30 1


6. RENT-A-KAYAK / RENT-A-BIKE

kajak3

tel: +385-91-22-22-397 ;
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.;
web: www.kayak.apartman-gacka.com

 


7. RENT A KANU

Kanuing na rijeci Gackoj, u idiličnom selu Prozor kod Otočca, 130 km od Zagreba i svega 40 km od Jadranskog mora te 30 km od Plitvica i Sj. Velebita Iznajmljivanje kanua i opreme ( vesla, prsluk, bačva) na rijeci Gackoj u selu Prozor kod grada Otočca, Lika, RH. Minimalno vrijeme iznajmljivanja kanua je 1 h.

Prozor 210

53220 Otocac

http://www.kanu-gacka.com/

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

+385 0 99 230 6110

newsletter

 

Primajte svakodnevne novosti i obavijesti putem email-a.

 

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA