Image
Image

Otvorenje ribolovne sezone

Dragi ribiči, obavještavamo Vas da će ribolovna sezona biti otvorena u petak 1. ožujka 2019. od kada će biti moguće i kupiti dozvole na info punktu u Ličkom Lešću.
Povodom otvor ...

Pročitajte više

IZLOŽBA / U potrazi za frankopanskim posjedima u Gackoj

U potrazi za frankopanskim posjedima u Gackoj naziv je izložbe koja će 22. veljače 2019. biti otvorena u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac. Izložba je posvećena istraživanju baštine krčke plemićke obitelji Frankopan koja je svoj tra ...

Pročitajte više

Noć muzeja

Noć Muzeja održati će se u Muzeju Gacke u Otočcu u petak, 1. veljače 2019., od 18 do 22 sata. Muzej Gacke po prvi će put predstaviti mobilni vodič kroz stalni postav i izložbe muzeja. Mobilni vodič zanimljiv je ne samo zbog toga što omo ...

Pročitajte više
više novosti

 dobrodosli

Ova granična utvrda Otočac je na rijeci Gacki i ovaj dio u kom boravi kapetan sa većinom posade je okružen zidom s nekoliko tornjeva gdje postoji crkva Majke Božje i kapela svetaca Fabijana i Sebastijana. Ostala posada i većina žiteljstva stanuje izvan utvrde, ali usred vode, tako da su pozabijali debele kolce u vodu i na njima sagradili kuće oblijepljene blatom.

otocacnavodigacke

Otočac (4.203 žitelja) je središte Gacke i sjedište Grada. Spada u jedno od najstarijih naselja sa hrvatskim življem. Prvi puta spominje se na Bašćanskoj ploči s kraja 11. stoljeća (1100. g.), tom ugaonom kamenom spomeniku hrvatske pismenosti i kulture. U to vrijeme benediktinski samostan sv. Nikole u Otočcu povezan je sa samostanom sv. Lucije u Baškoj na otoku Krku. No povjesničari uzimaju da je Otočac mnogo stariji od tog vremena te da je vjerojatno i knez Borna početkom 9. stoljeća imao jedno od svojih sjedišta u Otočcu.

vidimosebrzo

Image

Otočac kroz povijest

U ovoj postavi prezentirane su na selektivan način sve poznate činjenice kroz opise događanja, dokumente i fotografije o povijesti Gacke i Grada Otočca od prapovijesti do danas. Obuhvaćeno je razdoblje od prvih naseljavanja Japoda na ovim prostorima , pa do Domovinskog rata 1991. godine.

Pročitajte više

Spomenik hrvatskim braniteljima domovinskog rata

Povodom 20. godina hrvatske neovisnosti 2011. godine u Gradu Otočcu , a inicijativu Grada Otočca u suradnji sa braniteljskim udrugama, izgrađen je novi velebni Spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Autor spomenika je akademski kipar Mario Varšić.

Pročitajte više

Križni put

Petnaest postaja križnoga puta postavljenih na obronku Fortice u Otočcu doprinos je ne samo religijskim sadržajima u ovom gradu , već za svakog posjetitelja predstavlja i osebujan umjetnički doživljaj.

Pročitajte više

Fortica

Utvrdu Fortica gradili su Senjani s domaćini žiteljstvom 1619. godine, ojačavajući s tog istoimenoga brdašca grad Otočac, koji se nalazio na otoku usred rijeke Gacke, ali i sam Senj koji se branio na prostoru Gacke od osmanlijskih prodora.

Pročitajte više

Gačanski park hrvatske memorije

Svojevrsni vremeplov Gačanskog parka hrvatske memorije krenuo je od kneza Borne s početka 9. stoljeća i trebao je završiti s krajem 20., odnosno početkom 21. stoljeća. Samo na mah zadatak se činio lagan, trebalo je, koliko se moglo, jednakomjerno pokriti tih dugih 12 vjekova prošlosti regije Gacke.

Pročitajte više

DVD Otočac

Voda i vatra bili su oduvijek najveći prijatelji, ali i neprijatelji čovjeku o čemu postoji stara izreka "voda i vatra su dobri gospodari, ali slabe sluge" ili druga izreka "vatru gasi, brata spasi" koja ističe humanost poziva kojim se vatrogasci bave.

Pročitajte više

Otočki graničari

Sve do 1746. godine postojao je ustroj Vojne granice čiji se začeci daju slijediti sve do 1469. kada je ugarsko-hrvatski kralj Andrija osnovao Senjsku kapetaniju koja je obuhvaćala Gacku (s Otočcem i Brinjem) i Primorjem od Senja do Rijeke. Po tom uzoru su u 16. st. osnivane i druge kapetanije diljem granice prema Turcima. Senjska kapetanija je zarana dobila naziv Primorska krajina (Maritima confinia).

Pročitajte više
Image
Otvori kalendar
26. 03. 2019.
27. 03. 2019.
28. 03. 2019.
29. 03. 2019.
30. 03. 2019.
Image
Image